Dr. Öğr. Üyesi Esra DOĞU BAYKUT’un Editörlüğünü Yaptığı “Denizden Gastronomiye” Kitabı Yayınlandı

19.11.2021

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Esra DOĞU BAYKUT’un, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer CEYLAN ile birlikte editörlüğünü yaptığı “Denizden Gastronomiye” isimli kitap, Detay Yayıncılık tarafından basılmıştır. 14 akademisyenin katkıları ile hazırlanan kitap, “Balık Kültürü, Gastronomi ve Turizm”, “Balık Tüketiminde Tüketici Davranışları”, “Ege Mutfağından Çipura ve Levrek, “Hamsinin Karadeniz Kültüründe Önemi”, “Van Balığı ve Gastronomiye Katkısı”, “Su Ürünlerinde Soğuk ve Donmuş Depolama, Sterilizasyon Uygulamaları”, “Gıda Güvenliği ve Su Ürünleri”, “Balık, Süt Ürünleri ve Yoğurt Üçgeni”, “Balık Pişirme Yöntemleri”, “Sous Vide Pişirilmiş Su Ürünleri ve Gastronomi”, “Balık Yağı Üzerine”, “Su Ürünleri Besin Değerleri” başlıklı 12 bölümden oluşuyor.

Kitabın tanıtım bülteninden… “Bilindiği üzere, gastronomi hem sosyal bilim dallarını hem de sayısal bilim dallarını içeren multidisipliner bir alandır. Çalışmaların odak noktası ise ‘gıda’dır. Ayrıca, günümüz dünyasında beslenme giderek daha fazla önem kazanmıştır. Şüphesiz ki sağlıklı gıdalar arasında özellikle balık ve ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu kitapta balığın her yönüyle ele alınması amaçlanmıştır. Ayrıca 3,5 (Van Gölü, Van Denizi) tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, balık aynı zamanda adeta bir kültür temsilcisidir. Kitabı lütfen bu çerçevede keyifle okuyun…”